Google Analytics is een gratis tool van Google die u helpt te begrijpen hoe bezoekers met uw website omgaan. Met andere woorden, het meet de prestaties van uw site zodat u verbeteringen kunt aanbrengen en meer verkeer kunt krijgen. U denkt misschien: “Is dat niet wat Google zoekt, of andere analyseplatforms zoals StatCounter en Adobe Stats doen?”. Nou, ja en nee. Hoewel u met alle drie kunt meten hoeveel mensen uw site bezoeken en wat ze daar doen, meet alleen Google Analytics specifiek dingen op een manier die nuttig is voor website-eigenaren. Lees verder voor een korte geschiedenis van Analytics, wat het kan doen voor uw website, hoe het te installeren op WordPress, beste praktijken voor implementatie, en geavanceerde functies.
Een korte geschiedenis van Google Analytics
Google Analytics werd gelanceerd in 2005, en heeft sindsdien een lange weg afgelegd. In het begin kon u alleen een paar belangrijke statistieken bijhouden, zoals paginaweergaven en gemiddelde tijd op de pagina, en een paar engagementgegevens, zoals bouncepercentage en exitpercentage, maar u kon geen analyses uitvoeren of vergelijkingen maken met andere gegevens uit het verleden of de toekomst. Nu kunt u zaken als conversiepercentages en kosten per acquisitie bijhouden, zodat u beter geïnformeerde zakelijke beslissingen kunt nemen. Analytics is nu ook veel toegankelijker, omdat u een breed scala aan tools kunt gebruiken om gegevens te bekijken, zoals Google Sheets, Google Cloud Console en een speciale mobiele app. U kunt ook tracking toevoegen aan een breed scala aan content. Het is niet alleen beperkt tot uw homepage; u kunt blogberichten, oproepen tot actie, e-commercepagina’s en meer volgen. Daarnaast kunt u de datavisualisatietools van Google gebruiken om trends te creëren en prestaties tussen verschillende middelen te vergelijken.
Wat kan Google Analytics voor uw website betekenen?
Google Analytics kan veel doen om u te helpen begrijpen hoe uw bezoekers met uw site omgaan. U moet het zien als een digitaal, real-time dagboek van de prestaties van uw site – met een paar toegevoegde statistieken. Op die manier weet u altijd wat er moet worden verbeterd en hoe dat moet gebeuren. Dit zijn enkele van de belangrijkste dingen die het dagboek van uw site volgens Google moet bijhouden. – Publiek: Dit gaat over de mensen die uw site bezoeken. U kunt demografische gegevens en interesses bijhouden, zodat u weet wie uw site bezoekt en waar ze in geïnteresseerd zijn. U kunt ook locatie en taal bijhouden, zodat u weet waar uw verkeer vandaan komt en in welke talen. – Gedragingen: Gedragingen gaan over hoe mensen omgaan met uw site. U kunt zaken bijhouden als gemiddelde tijd op de site, pagina’s per bezoek, bezoekerstraject en meer. – Conversies: Dit is een belangrijke parameter voor bedrijven die verkeer willen omzetten in verkoop. U kunt zaken bijhouden als e-commerceverkoop, leadgeneratie en doelconversies, zodat u kunt zien welke acties u helpen geld te verdienen.
Hoe Google Analytics op WordPress te installeren
De beste manier om Google Analytics op je site te krijgen is door een Google Analytics plugin te gebruiken, zoals Google Analytics voor WordPress. Zodra je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, kun je deze stappen volgen om Analytics in te stellen: – Navigeer naar je WordPress dashboard en klik op “Google Analytics”. – Selecteer “Nieuwe Tracking ID”. – Klik op “Get Tracking ID” om een nieuwe eigenschap aan te maken en selecteer “Website”. – Selecteer een land en “Create New Property”. – Selecteer uw voorkeurstaal. – Kies een traceersjabloon. – Selecteer “Inschakelen” en klik dan op “Opslaan”.
Beste praktijken voor het implementeren van Google Analytics
Hoewel Google Analytics eenvoudig in te stellen is, zijn er best practices om in gedachten te houden zodat je het meeste uit de tool haalt. Hier zijn enkele van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden, volgens de experts van Yoast. – Kies de juiste volgsjabloon: De tracking template die je kiest bij het instellen van je tracking code bepaalt hoe de gegevens worden verzameld en wat je ermee kunt doen. Zorg ervoor dat u de juiste sjabloon kiest, zodat u het volledige potentieel van Google Analytics kunt benutten. – Gebruik doelen: Doelen zijn belangrijk om bij te houden, zodat u kunt zien hoe uw inspanningen effect hebben. Als u geen doelen gebruikt, mist u gegevens die u kunnen helpen de prestaties van uw website te begrijpen. – Gebruik event tracking: Event tracking is een ander hulpmiddel dat u kan helpen de prestaties van uw website te begrijpen. Het is nuttig voor het meten van zaken als e-commerce transacties, het genereren van leads en het indienen van contactformulieren. – Gebruik verbeterde e-commerce tracking: Google Analytics biedt u enige e-commerce tracking out of the box, maar het is niet zo robuust als andere oplossingen, zoals Shopify, Squarespace, of HubSpot. Als u Google Analytics gebruikt om uw e-commerce verkopen te volgen, kunt u verbeterde e-commerce tracking gebruiken om meer gegevens te krijgen.
Geavanceerde functies in Google Analytics
Als je Google Analytics al een tijdje gebruikt, heb je waarschijnlijk de basis van de tool geleerd en weet je wat je moet volgen. Nu is het tijd om het naar een hoger niveau te tillen door zaken als user journey en conversiepaden te volgen. – Gebruikersreis: Dit is een belangrijke metriek die u kan helpen het gedrag van uw gebruikers beter te begrijpen. Het helpt ook bij het oplossen van problemen, omdat u kunt zien of gebruikers op een bepaald deel van uw site komen en vervolgens vertrekken. – Conversiepaden: Conversiepaden zijn vergelijkbaar met user journey, maar ze zijn specifieker. Ze tonen u het pad dat tot een conversie leidt, zoals de pagina’s die werden bezocht voordat de klant een aankoop deed.
Conclusie
Google Analytics is een krachtig hulpmiddel dat u kan helpen begrijpen hoe uw website presteert en wat er verbeterd moet worden. Voordat je erin duikt, moet je ervoor zorgen dat je de juiste tracking geïnstalleerd hebt en de juiste tracking template kiest. U kunt ook een stap verder gaan door doelen en conversiepaden in te stellen. Nu u weet hoe u Google Analytics op WordPress installeert en hoe u het optimaal kunt gebruiken, is er geen excuus meer om de prestaties van uw website niet te volgen.