Website testen: Gids voor het vinden en oplossen van bugs vóór de lancering

Als u ooit een website hebt gelanceerd, dan weet u hoe belangrijk testen zijn. Voordat een website live gaat, moet elke pagina, functie, en element grondig worden getest om ervoor te zorgen dat het goed werkt. Dit proces van het vinden en repareren van bugs voor de lancering is cruciaal voor een succesvolle website en een positieve gebruikerservaring. Het goede nieuws is dat met de juiste hulpmiddelen en aanpak het testen van websites niet intimiderend hoeft te zijn. In deze gids geven wij een overzicht van de verschillende soorten website testen, tips over hoe u dit effectief kunt doen en hulpmiddelen voor het debuggen en oplossen van eventuele problemen. Met deze kennis en een beetje inspanning kunt u erop vertrouwen dat uw website klaar is voor lancering.

Overzicht van website testen

Testen is een belangrijk onderdeel van het softwareontwikkelingsproces en wordt in veel verschillende contexten gebruikt. In deze gids richten we ons op het testen van websites, om ervoor te zorgen dat een website goed functioneert en klaar is om gelanceerd te worden. Het testen van websites kan handmatig of met geautomatiseerde hulpmiddelen gebeuren. Handmatige tests zijn meer verkennend en kunnen worden uitgevoerd als onderdeel van een onderzoeksproces naar de gebruikerservaring (UX). Geautomatiseerd testen is strikter en volgt een gedefinieerde reeks criteria. Eigenaren of beheerders van websites, zoals ontwerpers en ontwikkelaars, kunnen het testen van websites ook gebruiken om problemen op te lossen die zich voordoen nadat een website is gelanceerd. Wanneer zich problemen voordoen, is het belangrijk deze zo snel mogelijk op te sporen en te verhelpen. Per slot van rekening kunnen potentiële klanten nu elk moment uw site bezoeken! Wanneer u plant hoe u uw website wilt testen, is het belangrijk om rekening te houden met alle verschillende belanghebbenden die een stem hebben in het proces. Afhankelijk van uw organisatiestructuur kunnen er meerdere mensen betrokken zijn bij het testen van uw website. In grotere organisaties kan het testen worden overzien door een Quality Assurance (QA) team, terwijl in kleinere organisaties slechts één of twee mensen de website testen. Het is belangrijk om alle scenario’s te plannen en ervoor te zorgen dat iedereen het eens is over wat er getest moet worden en wanneer.

Soorten website testen

Er zijn veel verschillende soorten website testen, en de volgorde waarin u de verschillende soorten testen uitvoert hangt af van het type website dat getest wordt. Website-eigenaren en -beheerders moeten een grondig testproces uitvoeren dat alle pagina’s en functies op een website omvat voordat deze wordt gelanceerd om ervoor te zorgen dat deze klaar is voor het publiek. Website testers moeten ook uitkijken naar eventuele bugs of problemen die kunnen opduiken nadat een website live gaat. Het testen van websites kan handmatig of met geautomatiseerde hulpmiddelen gebeuren. Handmatig testen is meer verkennend en kan worden gedaan als onderdeel van een user experience (UX) onderzoeksproces. Geautomatiseerde tests zijn strikter en volgen een gedefinieerde reeks criteria. Wanneer u plant hoe u uw website wilt testen, is het belangrijk rekening te houden met alle verschillende belanghebbenden die inspraak hebben in het proces. Afhankelijk van uw organisatiestructuur kunnen er meerdere mensen betrokken zijn bij het testen van uw website. In grotere organisaties kan het testen worden overzien door een Quality Assurance (QA) team, terwijl in kleinere organisaties slechts één of twee mensen de website testen. Het is belangrijk om alle scenario’s te plannen en ervoor te zorgen dat iedereen het eens is over wat er getest moet worden en wanneer.

Voordelen van website testen

– Vertrouwen in de lancering van een website – Of u nu een e-commerce site bouwt of gewoon informatie met de wereld wilt delen, de lancering van een website is een belangrijke stap. Als u er zeker van bent dat uw website goed werkt, kunt u met vertrouwen lanceren, in de wetenschap dat uw gebruikers een positieve ervaring zullen hebben. Met een sterk testproces achter de rug kunt u erop vertrouwen dat uw website klaar is om live te gaan. – Problemen identificeren en oplossen – Wanneer u uw website test, hebt u de mogelijkheid om eventuele problemen te identificeren en op te lossen. Hieronder vallen kleine problemen, zoals een gebroken link, maar ook grotere problemen zoals een onjuiste pagina of onjuiste inhoud. Een grondig testproces zal u helpen eventuele problemen vroegtijdig te identificeren en op te lossen, zodat u een foutloze website krijgt. – Een betere website bouwen – Wanneer u uw website test, hebt u de mogelijkheid om het ontwerp en de functionaliteit van uw website te verbeteren. Dit omvat alles van het verbeteren van het uiterlijk en het gevoel van uw website tot het repareren van gebroken pagina’s en het creëren van een betere navigatie-ervaring.

Stappen voor het testen van websites

Er zijn veel verschillende soorten website testen, en de volgorde waarin u de verschillende soorten testen uitvoert hangt af van het type website dat wordt getest. Website-eigenaren en -beheerders moeten een grondig testproces uitvoeren dat alle pagina’s en functies op een website omvat voordat deze wordt gelanceerd om ervoor te zorgen dat deze klaar is voor het publiek. Website testers moeten ook uitkijken naar eventuele bugs of problemen die kunnen opduiken nadat een website live gaat. Wanneer u plant hoe u uw website wilt testen, is het belangrijk rekening te houden met alle verschillende belanghebbenden die inspraak hebben in het proces. Afhankelijk van uw organisatiestructuur kunnen er meerdere mensen betrokken zijn bij het testen van uw website. In grotere organisaties kan het testen worden overzien door een Quality Assurance (QA) team, terwijl in kleinere organisaties slechts één of twee mensen de website testen. Het is belangrijk om alle scenario’s te plannen en ervoor te zorgen dat iedereen het eens is over wat er getest moet worden en wanneer.

Tools voor het testen van websites

Er zijn veel verschillende soorten website testen, en de volgorde waarin u de verschillende soorten testen uitvoert hangt af van het type website dat wordt getest. Website-eigenaren en -beheerders moeten een grondig testproces uitvoeren dat alle pagina’s en functies op een website omvat voordat deze wordt gelanceerd, om ervoor te zorgen dat deze klaar is voor het publiek. Website testers moeten ook uitkijken naar eventuele bugs of problemen die kunnen opduiken nadat een website live gaat. Wanneer u plant hoe u uw website wilt testen, is het belangrijk rekening te houden met alle verschillende belanghebbenden die een stem hebben in het proces. Afhankelijk van uw organisatiestructuur kunnen er meerdere mensen betrokken zijn bij het testen van uw website. In grotere organisaties kan het testen worden overzien door een Quality Assurance (QA) team, terwijl in kleinere organisaties slechts één of twee mensen de website testen. Het is belangrijk om alle scenario’s te plannen en ervoor te zorgen dat iedereen het eens is over wat er getest moet worden en wanneer.

Debuggen en debuggen

Debuggen en debuggen zijn twee verschillende dingen. Debuggen is een verkennend proces van testen en het oplossen van problemen die zich tijdens het testproces voordoen. Debuggen maakt deel uit van het normale testproces en is nodig om ervoor te zorgen dat uw website klaar is om live te gaan. Debuggen houdt vaak in dat een spoor van broodkruimels wordt gevolgd om problemen met een website op te sporen en te verhelpen. Dit kan betekenen dat u door een lange reeks pagina’s moet klikken of dat u probeert een bepaald element op een pagina te vinden. Vaak is het het beste om uw website te testen met meerdere mensen, waaronder andere leden van het team en mensen die niet bekend zijn met het ontwikkelingsproces van de website, zodat zij het kruimelspoor kunnen volgen en feedback kunnen geven over wat zij vinden.

Testen voor mobiele apparaten

Zorg ervoor dat u uw website tijdens het testen op meerdere apparaten en apparaten met verschillende besturingssystemen test. Dit omvat het testen op mobiele apparaten, maar ook het testen op andere apparaten waarop uw website zal worden bezocht. Het is aanbevolen dat u uw website test op ten minste twee mobiele apparaten met verschillende besturingssystemen om ervoor te zorgen dat de website er goed uitziet en goed functioneert op verschillende apparaten. Door uw website te testen op meerdere apparaten en besturingssystemen kunt u eventuele problemen identificeren en ervoor zorgen dat uw website toegankelijk is voor een breed scala aan gebruikers. Wanneer u uw website test op een mobiel apparaat, zorg er dan voor dat u deze bekijkt via het echte netwerk waarop uw website zal worden benaderd. Zo kunt u eventuele problemen als gevolg van netwerkproblemen opsporen. Het testen van uw website op echte netwerken is vooral belangrijk als uw website afhankelijk is van locatiegebonden informatie of diensten zoals GPS of WiFi.

Checklist voor het testen van websites

Voordat u uw website lanceert, moet u ervoor zorgen dat u aan al deze voorwaarden hebt voldaan. Zo niet, laat de website dan niet live gaan! Het is beter de lancering uit te stellen dan gebruikers naar een buggy of gebroken website te sturen die niet klaar is voor primetime. – Controleer de structuur van uw website – Zorg ervoor dat alle pagina’s die u wilt laten verschijnen er zijn en correct met elkaar verbonden zijn. – Controleer het ontwerp van uw website – Controleer of de website een consistent ontwerp heeft en uw merkstrategie volgt. – Controleer de inhoud van uw website – Controleer of alle inhoud aanwezig is, of deze correct is en of deze op de best mogelijke manier wordt gepresenteerd. – Controleer op gebroken links op uw website – Gebroken links zijn een groot probleem en kunnen frustrerend zijn voor websitebezoekers. – Controleer op spel- en grammaticafouten – Laat geen pijnlijke fouten door de vingers glippen. – Controleer op de

Lees ook andere blogs